oxoweb231784

Cijfers laten nog steeds zien dat er een grote groep kinderen zonder ontbijt op naar school gaat. Op school ben je om te leren, en dat vraagt energie van de hersenen. Die hersenen vragen wel 20% van al je lichaamsenergie. Een ontbijt zal zeker helpen om beter te leren! Zo kunnen schoolresultaten verbeteren. De Bakkerswerkplaats ondersteunt dit graag met het project Volkoren voor de Kaap.  

De Bakkerswerkplaats is een sociaal maatschappelijke onderneming en in die zin dragen we graag bij aan maatschappelijke projecten.  

Wij zoeken 100 gezinnen

Op eigen initiatief start Bakkerswerkplaats daarom Volkoren voor de Kaap met steun van het Sint Laurensfonds en Toer die Biesieklet. Volkoren voor de Kaap zal starten in de week van 1 november 2017. Voor het project zoeken we 100 gezinnen, die 12 weken met ons volkorenbrood willen eten. We laten de prijs zakken van 3,50 naar 1,50. Elke week liggen er drie broden voor elk gezin klaar, twaalf weken lang. Zo willen we mensen die normaliter niet ons brood kopen, laten kennismaken met gezonder brood uit de bakkerij.

Gezonder 

Met dit project test de Bakkerswerkplaats of de 100 gezinnen door het eten van het ambachtelijk gebakken brood na twaalf weken gezonder zijn en zich beter voelen. De gezondheid en de ontbijtgewoontes van elk gezinslid wordt in kaart gebracht. We doen dit samen met twee mesologen (mesologie is complementaire geneeskunde). Zij zullen gezondheid en welzijn van de gezinnen vooraf en achteraf bepalen, door middel van metingen en vragenlijsten. Hiermee hopen we te kunnen zien wat het effect van het eten van brood met gezonde pure ingrediënten zal hebben voor de gezondheid. Het onderzoek zal per persoon laten zien welke ingrediënten die het beste verdraagt. Bijvoorbeeld gist, tarwe of rogge. 

Volkoren 

Onze keuze voor de volkoren broden is niet voor niets. Bij het bakken van volkorenbrood wordt er gebruik gemaakt van volkorenmeel. De hele graankorrel wordt vermalen en dat is volkorenmeel. De graankorrel bevat een meelkern, kiem en een zemel. De zemel en de kiem worden eruit gezeefd bij bloem. Terwijl dat er in de zemel en de kiem meeste vezels en voedingswaarde zitten. Uit volkorenmeel wordt niets gezeefd of weggehaald. Zo bevat het dus nog alle voedingswaardes van de graankorrel. 

Verschillende onderzoeken laten zien dat het regelmatig eten van volkoren producten bij veel mensen een positief effect heeft op de gezondheid. Zo toont een Amerikaanse studie aan dat een grotere inname van volkoren samenhangt met een lagere BMI. BMI is de verhouding tussen lichaamslengte en gewicht. Drie andere studies tonen aan dat volwassenen een kleinere taille omtrek hebben, bij het eten van meer volkoren producten. Een kleinere taille omtrek is positief voor je gezondheid, omdat vet rond om de buik (bij je organen dus!) gevaarlijker is dan in de rest van het lichaam. Eveneens kwam uit de studies naar voren dat het eten van volkoren de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten lager is. En daarbij, niet onbelangrijk, is het volkorenbrood van de Bakkerswerkplaats erg lekker en zacht van smaak! 

Initiatiefneemster Lisette Magis kan niet wachten op de resultaten! Zal het volkorenbrood bij het ontbijt én een wandeling naar de Bakkerswerkplaats positief uitpakken voor het leven op de Kaap?

Meer weten? 

Stuur dan een e-mailtje naar volkorenvoordekaap@bakkerswerkplaats.nl

Of bekijk de Volkoren voor de Kaap-facebook en instagram