De bakkerswerkplaats is een sociale onderneming die tot doel heeft gesteld om het bakkers ambacht uit te dragen door het te leren aan buurtgenoten en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Door het leren van het ambacht van A tot Z, van graankorrel tot brood heeft Rotterdam er een echte bakkerswerkplaats bij. En we geven de mensen die we opleiden weer lol in het werken en een doorgroei mogelijkheid naar een betaalde baan. Met Rotterdammers bouwen we een community van leden.
Deze bakkerswerkplaats zal bijdragen aan de werkgelegenheid in de wijk. Met deze werkplaats willen wij beweging brengen in de wijk. Door mensen uit de buurt opleidingsmogelijkheden te geven zullen de sociaal-maatschappelijk doelstellingen ten aanzien van onderwijs, en daarmee voor zorg en welzijn beter kunnen worden bereikt. Werk is namelijk de beste zorg die we mensen met afstand tot arbeidsmarkt kunnen geven.
De Bakkerswerkplaats is ook dé plek om ambachtelijk brood te leren bakken. Zo kunnen professionals, studenten, en werkloze jongeren en ouderen met elkaar het brood bakken. Hoe meer mensen bakken, hoe vaker de gemeenschapsbakkerij open is.
Sinds twee jaar is Lisettes werkplaats een feit. “Het gaat goed met de bakkers die ik in dienst heb. Het plezier dat ze hebben zorgt voor een groeiend zelfvertrouwen èn een dubbele omzet. De bakkerswerkplaats is de eerste werkplaats van stichting Wij Zijn Rotterdam. Hier krijgen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans een toekomst op te bouwen door het bakkersambacht te leren. Ik vind een inclusieve maatschappij erg belangrijk: iedereen verdient zinvol werk en een kans.”
Sociaal ondernemen is waar het Lisette om gaat. “We hebben er toch veel meer aan als mensen iets kunnen doen waar ze blij van worden, met hun handen werken bijvoorbeeld, iets moois maken en elkaar ontmoeten. Juist door andere groepen mensen te ontmoeten groeit het onderlinge respect en begrip. En dat maakt een stad pas echt mooi!”
”’Hier word je toch blij van? Iedereen is lekker aan het werk om brood, taart en koekjes te maken. Je leert een ambacht en klanten kopen ook nog eens ons brood. Ze hebben allemaal een eigen plekje. De samenwerking is goed, heel bijzonder met zoveel mensen bij elkaar. Dit noem ik ‘zorg 2.0’. Juist voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het leuk om in zo’n bakkersomgeving te werken. Gewoon deelnemen aan de maatschappij. Mensen zetten na de werkplaats ook echt een stap. Iemand die de winkel draaide heeft nu een betaalde baan en stagiairs slagen voor hun opleiding. Van huis uit ben ik architect, dit is sociale architectuur. Mensen maken de stad, niet de gebouwen.”
Pierre werkt sinds januari 2021 bij de Bakkerswerkplaats. Hij begeleidt leerlingen en andere mensen die willen leren bakken. Na 35 jaar in een productie bakkerij gewerkt te hebben in Breda was hij toe aan een nieuwe uitdaging, waar mensen centraal staan. Omdat hij al uit Breda kwam zitten de eierkoeken en het worstenbroodje er al goed in.
Hij begeleidt nu mensen, het is een vrolijke boel en een fout maken is oké. Hij begint graag vroeg (komt als bakker zijnde wel goed uit). Lekker s'nachts werken en hardop zingen in de bakkerij en mooie producten maken. Hij is vooral bezig om mooi assortimenten in de winkel te krijgen. Hij woont in Breda, maar hij rijdt er graag voor naar Rotterdam toe.
Hij vindt de samenwerking heel fijn tussen Lisette, Reint en hemzelf. Hij is volop bezig om de winkel wat volwassener te maken, maar dat mag nooit te kosten gaan van de mensen. Die staan voorop. Dus als iemand vraagt of hij kan meehelpen verwelkomen we je met open armen. Het product hoeft dan niet perfect te zijn, dat hoort bij onze winkel.
Bevlogen runt Reint Bovenberg de bakkersploeg van de Bakkerswerkplaats: ‘Samen met Pierre (collega-bakker) kijk ik welke orders binnen zijn en geef iedereen een taak. Kevin weegt een recept af; Toos maakt koekjes; Vince helpt de klanten; René maakt appeltaarten, Paul schilt de appels en Yoran haalt de broden uit de oven. Zo gaat iedereen aan de slag en je kijkt of het goed gaat.’
‘Het is een hartstikke leuk en divers team. Het grootste deel van de bakkers heeft een verstandelijke beperking door een hersenbeschadiging of syndroom van Down. We begeleiden ook vrijwilligers, van asielzoekers tot mensen die visueel beperkt zijn en werklozen. Elke keer staan we voor nieuwe uitdagingen. Hier wordt iedereen geaccepteerd. Wat kunnen mensen met een beperking wel? Wat heeft iemand nodig om in zijn of haar kracht gezet te worden? Daar ligt de nadruk. Als je kijkt hoe een ieder zich ontwikkelt en het hier naar de zin heeft, maakt je dat erg trots.’
Reint werkte lange tijd bij een kleine bakker in Driebergen gewerkt. Vanaf oktober 2000 werkt hij bij Pameijer. en van mijn redenen was om mijn liefde voor het bakkersvak te delen met mensen met een (verstandelijke) beperking.
Eerst in de keuken van het dagcentrum en vanaf 2008 in de bakkerij van het dagcentrum. ‘De bakkerij waar we voorheen zaten, zou dichtgaan. Ik heb bewondering voor Lisette, de eigenaar, om de Bakkerswerkplaats op te zetten. Zo’n samenwerking was de boei die we moesten pakken.
‘Je bent bij ons bezig met een ambacht en de producten worden meteen verkocht. Die interactie met klanten is leuk. Het is een open ruimte met veel glas. Iedereen kan ons gewoon zien. Al staan mensen voor het raam mee te kijken, dat maakt de bakkers geen moer uit. Ze bakken altijd vrolijk door!’
Na een jaar of 3 merkte ik de acceptatie van de bakkerij door de wijk, onze bakkers horen in de wijk en in de maatschappij erbij! Elke dag laten de bakkers zien wat ze wel kunnen! Daarnaast ben je ook een inspiratiebron voor de omgeving. Dat maakt mij trots op wat we/ik doe.
Jasper is naast Reint de tweede leermeester Taart en koek. Van origine is Jasper geen bakker, maar begeleider van mensen met een verstandelijke beperking en/of psychische beperking. Sinds 2016 is hij berokken bij de Bakkerswerkplaats. De kennis en kunde van het bakkersvak heeft hij van Reint en het bakkersteam geleerd.
Met veel plezier en enthousiasme begeleid ik cliënten van Pameijer en daarbuiten, bij het zo zelfstandig mogelijk maken van verschillende koekjes en taarten. Het is geweldig om te zien hoe gedreven en gemotiveerd ze zijn om in deze mooie werkomgeving te werken. Ik vind de Bakkerswerkplaats een bijzonder mooie onderneming en ben trots om onderdeel te zijn van dit sociale werkproject.
Bij de Bakkerswerkplaats ben ik wekelijks werkzaam op de donderdag en vrijdag. Op maandag en dinsdag begeleid ik cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt bij Bouwmaat Rotterdam zuid.
Naast mijn werkzaamheden als leerwerk-coach is mijn grote passie muziek. Ik ben zanger en speel gitaar. Ik treed regelmatig op als zanger/gitarist. Daarnaast speel ik in een coverband ‘Page one’. Het komt geregeld voor dat ik bij verjaardagen of een andere gelegenheid mijn gitaar mee neem naar de Bakkerswerkplaats om gezellig muziek te maken met elkaar.