oxoweb231784

DE BAKKERS

De bakkerswerkplaats is een sociale onderneming die tot doel heeft gesteld om het bakkers ambacht uit te dragen door het te leren aan buurtgenoten en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Door het leren van het ambacht van A tot Z, van graankorrel tot brood heeft Rotterdam er een echte bakkerswerkplaats bij. En we geven de mensen die we opleiden weer lol in het werken en een doorgroei mogelijkheid naar een betaalde baan. Met Rotterdammers bouwen we een community van leden. 

Deze bakkerswerkplaats zal bijdragen aan de werkgelegenheid in de wijk. Met deze werkplaats willen wij beweging brengen in de wijk. Door mensen uit de buurt opleidingsmogelijkheden te geven zullen de sociaal-maatschappelijk doelstellingen ten aanzien van onderwijs, en daarmee voor zorg en welzijn beter kunnen worden bereikt. Werk is namelijk de beste zorg die we mensen met afstand tot arbeidsmarkt kunnen geven.

De Bakkerswerkplaats is ook dé plek om ambachtelijk brood te leren bakken. Zo kunnen professionals, studenten, en werkloze jongeren en ouderen met elkaar het brood bakken. Hoe meer mensen bakken, hoe vaker de gemeenschapsbakkerij open is. 

Lisette Magis | Eigenaar en founder  

Sinds twee jaar is Lisettes werkplaats een feit. “Het gaat goed met de bakkers die ik in dienst heb. Het plezier dat ze hebben zorgt voor een groeiend zelfvertrouwen èn een dubbele omzet. De bakkerswerkplaats is de eerste werkplaats van stichting Wij Zijn Rotterdam. Hier krijgen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans een toekomst op te bouwen door het bakkersambacht te leren. Ik vind een inclusieve maatschappij erg belangrijk: iedereen verdient zinvol werk en een kans.” 

Sociaal ondernemen is waar het Lisette om gaat. “We hebben er toch veel meer aan als mensen iets kunnen doen waar ze blij van worden, met hun handen werken bijvoorbeeld, iets moois maken en elkaar ontmoeten. Juist door andere groepen mensen te ontmoeten groeit het onderlinge respect en begrip. En dat maakt een stad pas echt mooi!”

”’Hier word je toch blij van? Iedereen is lekker aan het werk om brood, taart en koekjes te maken. Je leert een ambacht en klanten kopen ook nog eens ons brood. Ze hebben allemaal een eigen plekje. De samenwerking is goed, heel bijzonder met zoveel mensen bij elkaar. Dit noem ik ‘zorg 2.0’. Juist voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het leuk om in zo’n bakkersomgeving te werken. Gewoon deelnemen aan de maatschappij. Mensen zetten na de werkplaats ook echt een stap. Iemand die de winkel draaide heeft nu een betaalde baan en stagiairs slagen voor hun opleiding. Van huis uit ben ik architect, dit is sociale architectuur. Mensen maken de stad, niet de gebouwen.”

Arian de Wit | Leermeester Brood  

Arian is sinds juni 2016 de leermeester Brood bij de Bakkerswerkplaats. Hij begeleidt de BBL-leerlingen, stagiaires van de RSC, en alle andere mensen die willen leren bakken. Via een open sollicitatie hebben initiatiefneemster Lisette Magis en Arian elkaar leren kennen. de klik was er direct. Vanwege de ondernemendheid en jarenlange ervaring. Arian heeft er lol in met veel verschillende mensen te werken, om zijn kennis en ervaring over te dragen op jonge mensen, om nieuwe producten te ontwikkelen voor de winkel en om leuke pasende namen te bedenken in de sfeer van Katendrecht.

‘Hier werken is goed voor je stembanden en je lachspieren’, aldus Arian de Wit, leermeester Brood bij de Bakkerswerkplaats. Hij begeleidt mensen en kent met zijn ruime bakkerservaring het vak als geen ander. ‘In deze ambachtelijke bakkerij draait het om mensen’, legt hij uit. ‘Iedereen wordt aan het werk gezet. Vaak is het een vrolijke boel en een foutje maken is oké.’ Toch legt Arian de bakkerslat hoog. Hij ontwikkelt producten waar klanten mee weglopen. Zoals de smakelijke ‘loopplankjes’. De broodjes kregen de zangerige vertaling ‘passerella’ uit het Italiaans. 

Niet alleen de passerella, ook Kaapse knoesten en kaneelknopen zijn uniek. Evenals de logokoekjes. Koekjes die door Toos, Richard, Remco van en andere cliënten van Pameijer secuur worden gesneden en voorzien van logo’s van bedrijven of een zestigjarig huwelijk. Arian: ‘We werken hard, maar het is geen productiebedrijf. Het gaat juist om de mensen; iedereen wordt gezien. Je kunt hier je creativiteit kwijt en anderen helpen om verder te komen. Het mooiste vind ik als mensen spontaan komen meehelpen op een zaterdagmiddag omdat ze dat leuk vinden. Als bakker zijn de nachten kort. En ik ben niet eens een ochtendmens! Hier kom ik mijn bed graag voor uit.’

Reint Bovenberg | Leermeester Taart en Koek  

Bevlogen runt Reint Bovenberg de bakkersploeg van de Bakkerswerkplaats: ‘Samen met Arian (collega-bakker) kijk ik welke orders binnen zijn en geef iedereen een taak. Levi gaat broden bollen; Toos maakt koekjes; Vince helpt de klanten; René maakt appeltaarten, Paul schilt de appels en Joran haalt de broden uit de oven. Zo gaat iedereen aan de slag en je kijkt of het goed gaat.’

‘Het is een hartstikke leuk en divers team. Het grootste deel van de bakkers heeft een verstandelijke beperking door een hersenbeschadiging of syndroom van Down. We begeleiden ook vrijwilligers, van asielzoekers tot mensen die visueel beperkt zijn en werklozen. Elke keer staan we voor nieuwe uitdagingen. Hier wordt iedereen geaccepteerd. Wat kunnen mensen met een beperking wel? Wat heeft iemand nodig om in zijn of haar kracht gezet te worden? Daar ligt de nadruk. Als je kijkt hoe een ieder zich ontwikkelt en het hier naar de zin heeft, maakt je dat erg trots.’ 

Reint werkte lange tijd bij een kleine bakker in Driebergen gewerkt, voor hij 17 jaar geleden bij Pameijer aan de slag ging. Hij begon in een dagcentrum en werkt sinds negen jaar in een bakkerijsetting met enthousiaste bakkers. ‘De bakkerij waar we voorheen zaten, zou dichtgaan. Ik heb bewondering voor Lisette, de eigenaar, om de Bakkerswerkplaats op te zetten. Zo’n samenwerking was de boei die we moesten pakken.

‘Je bent bij ons bezig met een ambacht en de producten worden meteen verkocht. Die interactie met klanten is leuk. Het is een open ruimte met veel glas. Iedereen kan ons gewoon zien. Al staan mensen voor het raam mee te kijken, dat maakt de bakkers geen moer uit. Ze bakken altijd vrolijk door!’ 

Maaike van der Sande | Leerwerkcoach Pameijer  

Sinds oktober 2017 werkt Maaike twee dagen per week in de Bakkerswerkplaats. Op de andere werkdagen is ze te vinden op de kinderboerderij in Hoogvliet. Ook daar begeleidt ze clienten met een verstandelijke beperking.

In 2014 is ze afgestudeerd bij de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg, aan het Albeda College. ‘Daarna heb ik met heel veel verschillende doelgroepen gewerkt. Zo begeleidde ik clienten met niet-aangeboren hersenletsel en werkte ik een tijd in de ouderenzorg.’
 
‘Het leukste aan het werken op de Bakkerswerkplaats is de ontspannen sfeer en de variatie die het werk biedt. Elke dag is anders! Ik kom zelf niet uit het bakkersvak, dus leer ik van Reint en Arian er elke dag nieuwe dingen bij. Wat ik met veel plezier overbreng aan de enthousiaste bakkers in de werkplaats!'

Edwin Klaasen | Smaakmaker 

Edwin is een vakkundig en gedreven bakker en maakt sinds 2007 brood op basis van eigen desemculturen. Zijn enthousiasme voor brood draagt hij over tijdens broodcursussen  op evenementen en festivals. Edwin geeft ook gastlessen op koksopleidingen en schrijft als columnist voor verschillende culinaire magazines. In 2013 bracht hij het bakboek ‘Ik bak geweldig, jij trouwens ook’ uit. 

Edwin zal zijn kennis inzetten om de leerlingen van de Bakkerswerkplaats op te leiden om op die manier het concept van de Bakkerswerkplaats te versterken.